صفحه ها
دسته
برخي از نوشته ها
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 1019278
تعداد نوشته ها : 446
تعداد نظرات : 419
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

فكر مي‌كنيد روانشناسي فقط براي دانش ‌آموزان، دانشگاهيان و درمانگران است؟ اشتباه مي‌كنيد. از آنجا كه روانشناسي موضوعي هم كاربردي و هم تئوريك است، از آن مي‌توان به طرق مختلف استفاده كرد. با اينكه تحقيقات انجام گرفته در اين زمينه براي خوانندگان عمومي سنگين است اما نتايج اين آزمايشات و تحقيقات مي‌تواند كاربرد مهمي در زندگي روزمره ما داشته باشد. از اينرو در زير به 10 مورد از مهمترين كاربردهاي روانشناسي در زندگي اشاره مي‌كنيم.

 

1.      انگيزه پيدا كنيد.

هدفتان چه ترك كردن سيگار باشد، چه كم كردن وزن يا ياد گرفتن يك زبان جديد، روانشناسي درس‌هاي زيادي براي ايجاد انگيزه دارد. براي بالا بردن سطح انگيزه‌ تان براي انجام يك كار، از نكات زير كه از تحقيقات انجام گرفته در روانشناسي آموزشي و شناختي به دست آمده است استفاده كنيد.

·         براي بالا نگه داشتن سطح علاقه‌ تان، با عناصر جديدي آشنا شويد.

·         براي جلوگيري از خستگي و يكنواختي، تكرار و تناوب كار را تغيير دهيد.

·         چيزهاي جديدي ياد بگيريد كه براساس دانش كنونيتان باشد.

·         اهداف مشخص براي خود تعيين كنيد كه مستقيماً با آن كار در ارتباط باشند.

·         براي كاري كه خوب انجام مي ‌دهيد به خودتان پاداش دهيد.

 

2.      مهارت‌هاي رهبريتان را ارتقاء دهيد.

مهم نيست كه مدير يك دفتر باشيد يا مدير يك كلوپ مخصوص جوانان، داشتن مهارت‌هاي خوب مديريتي و رهبري در نقطه ‌اي از زندگيتان به درد خواهد خورد. همه آدم‌ها رهبر به دنيا نمي‌آيند اما چند نكته ساده كه از تحقيقات روانشناسي مربوط به اين موضوع به دست آمده است، مي‌تواند به شما براي ارتقاء مهارت‌هاي رهبريتان كمك كند. يكي از مشهورترين تحقيقات انجام گرفته بر روي اين موضوع به سه سبك مديريتي مشخص مي‌پردازد. نكات زير برگرفته از يافته ‌هاي اين تحقيق است:

·         افراد گروه را به ‌خوبي راهنمايي كنيد اما اجازه دهيد همه نظراتشان را ابراز كنند.

·         درمورد راهكارهاي احتمالي براي مشكلات با اعضاي گروه صحبت كنيد.

·         بر تقويت ايده‌ ها تمركز داشته باشيد و به نظرات خلاق گروه پاداش دهيد.

 

3.      ارتباط عموميتان را قوي‌تر كنيد.

ارتباط عمومي فراتر از نحوه حرف زدن و نوشتن شماست. تحقيقات نشان مي‌دهد كه نشانه‌ هاي غيركلامي سهم زيادي در ارتباطات ميان فردي دارد. براي اينكه به طور موثري پيامتان را به فرد مقابل برسانيد، بايد ياد بگيريد چطور به صورتي غيركلامي خود را ابراز كنيد و در افراد پيرامونتان نيز به دنبال اشارات غيركلامي باشيد. در زير به چند استراتژي مهم اشاره مي‌كنيم:

·         ارتباط چشمي قوي داشته باشيد.

·         نشانه‌هاي غيركلامي را در ديگران تشخيص دهيد.

·         ياد بگيريد از تن صدايتان براي تقويت پيامتان استفاده كنيد.

 

4.      ياد بگيريد ديگران را بهتر درك كنيد.

درست مثل ارتباط غيركلامي، توانايي شما در درك احساساتتان و احساسات اطرافينتان نقش مهمي در روابط و زندگي شغليتان بازي مي‌كند. واژه هوش احساسي به توانايي شما براي درك احساسات خودتان و ديگران اطلاق مي‌شود. اين مسئله آنقدر اهميت دارد كه برخي از روانشناسان اعتقاد دارند هوش احساسي شما بسيار مهم‌تر از هوش فكريتان است. اما چطور مي‌توانيد هوش احساسيتان را تقويت كنيد؟ راهكارهاي زير مي‌تواند كمكتان كند:

·         واكنش ‌هاي احساسي خود را به دقت ارزيابي كنيد.

·         تجربيات و احساساتتان را در دفترچه ‌اي يادداشت كنيد.

·         سعي كنيد موقعيت‌هاي مختف را از ديدگاه ديگران ببينيد.

 

5.      تصميمات درست‌تري بگيريد.

تحقيقات انجام شده در روانشناسي شناختي اطلاعات زيادي درمورد تصميم‌گيري ارائه مي‌كند. با اعمال اين راهكارها در زندگيتان، مي‌توانيد ياد بگيريد تصميمات هوشمندانه‌ تري اتخاذ كنيد. دفعه بعدي كه خواستيد يك تصميم بزرگ بگيريد، سعي كنيد از تكنيك‌هاي زير استفاده كنيد.

·         سعي كنيد به موقعيت از ديدگاه‌ هاي مختلف نگاه كنيد: ديدگاه منطقي، احساسي، شهودي، خلاقانه و ديدگاه مثبت‌گرا و منفي‌گرا.

·         هزينه‌ها و فوايد احتمالي يك تصميم را در نظر بگيريد.

·         از روش‌هاي تجزيه و تحليل شبكه ‌اي استفاده كنيد كه براي ميزان ارضاء هر نياز با هر تصميم يك نمره مي‌دهد.

 

6.      حافظه ‌تان را تقويت كنيد.

تابحال به اين فكر كرده‌ايد كه چرا مي‌توانيد يك اتفاق خاص كه در دوران بچگيتان اتفاق افتاده را به خوبي به ياد بياوريد اما اسم مشتري كه چند روز پيش به شما مراجعه كرد را به ياد نمي‌ آوريد؟ تحقيقات زيادي درمورد نحوه فرم‌ گرفتن خاطرات جديد و همچنين نحوه فراموش كردن ما انجام گرفته است. چطور مي‌توانيد قدرت حافظه ‌تان را تقويت كنيد؟

·         روي اطلاعات تمركز كنيد.

·         آنچه ياد گرفته‌ ايد را تكرار كنيد.

·         از انحراف حواس جلوگيري كنيد.

 

7.      تصميمات مالي هوشمندانه ‌تري اتخاذ كنيد.

تحقيقات انجام گرفته در اين زمينه كه به اقتصاد رفتاري معروف است به نتايج خوبي دست يافته است كه مي‌توانيد براي اتخاذ تصميمات مالي مديريتي از آنها استفاده كنيد. يك تحقيق نشان داده است كه كارمندان و كارگران مي‌توانند با استفاده از برخي از راهكارهاي زير پس ‌انداز خود را سه‌ برابر كنند:

·         وقت تلف نكنيد! از همين امروز پس ‌انداز كردن را شروع كنيد.

·         براي اختصاص دادن برخي از عايدات آينده خود به پس ‌انداز زمان بازنشستگي از قبل اقدام كنيد.

·         مراقب تعصبات شخصي كه موجب انتخاب‌هاي مالي ضعيف مي‌شود باشيد.

 

8.      نمره بهتري بگيريد.

دفعه بعدي كه وسوسه شديد كه از امتحانات كلاسي، امتحان ميان‌ ترم و پايان‌ ترم شكايت كنيد، اين تحقيق را به ياد بياوريد كه نشان داد امتحانات كلاسي به شما كمك مي‌كند چيزهايي كه ياد گرفته‌ايد را بهتر به خاطر بسپاريد، حتي اگر در امتحان از آن سوال نيامده باشد.

يك تحقيق ديگر نشان داده است كه امتحان دادن خيلي بهتر از درس خواندن به تقويت حافظه شما كمك مي‌كند. در اين تحقيق مشخص شد دانش ‌آموزاني كه مرتب امتحان مي‌دادند، 61 درصد از درس آموخته شده را به ياد داشتند اما فقط 40 درصد از آنهايي كه فقط درس مي‌خواندند مواد درسي را به ياد داشتند. اما چطور مي‌توانيد اين يافته‌ها را در زندگي تعميم دهيد؟ وقتي مي‌خواهيد اطلاعات جديد ياد بگيريد، هرازگاهي از خودتان امتحان بگيريد تا آنچه ياد گرفته ‌ايد را در حافظه‌ تان بسپاريد.

 

9.      بازده كاريتان را بيشتر كنيد.

گاهي اوقات به نظر مي‌رسد كه هزاران كتاب، سايت و مجله به ما مي‌گويد چطور از روزمان استفاده بيشتري ببريم اما چقدر از اين توصيه‌ ها در تحقيقات واقعي به اثبات رسيده‌ اند؟ بعنوان مثال، به دفعاتي فكر كنيد كه شنيده‌ ايد انجام همزمان چند كار مي‌تواند سرعت، دقت و بازده كارتان را كم مي‌كند. براي بالا بردن بازده كاريتان چه درسي از روانشناسي مي‌توانيد بگيريد؟ اينها برخي از راهكارها در اين رابطه هستند:

·         وقتي روي كارهاي پيچيده و خطرناك كار مي‌كنيد از انجام همزمان كارهاي ديگر خودداري كنيد.

·         روي كاري كه در دست داريد تمركز كنيد.

·         از منحرف شدن حواستان جلوگيري كنيد.

 

10.  سالم‌ تر باشيد

روانشناسي مي‌تواند ابزار مفيدي براي تقويت سلامت عمومي شما هم باشد. از راه ‌هاي تقويت ورزش و تغذيه سالم‌تر گرفته تا درمان افسردگي، زمينه روانشناسي سلامت استراتژي ‌هاي بسيار مفيدي ارائه مي‌دهد كه به شما كمك مي‌كند سالم‌تر و شادتر زندگي كنيد. برخي نمونه‌هايي كه مي‌توانيد مستقيماً وارد زندگيتان كنيد عبارتند از:

·         تحقيقات نشان داده است كه هم نور خورشيد و هم نور مصنوعي مي‌تواند علائم اختلالات فصلي را كاهش دهد.

·         تحقيقات نشان داده است كه ورزش درماني بسيار موثر براي افسردگي و همچنين اختلالت ذهني است.

·         تحقيقات نشان داده است كه كمك به ديگران براي درك خطرات رفتارهاي ناسالم به انتخاب ‌هاي سالمتري مي ‌انجامد.


دسته ها : روانشناسی
دوازدهم 3 1390 21:39
X